Konopí - léčivá pochoutka

Bc. Michal Ruman, ing. Martina Včeláková

Konopí je od pradávna využívanou olejnou a přadnou rostlinou původem pravděpodobně ze střední Asie. Konopná semena jako potravinu znali podle fyziologických nálezů již pravěcí lidé. Rozvoj využití konopí přichází společně s neolitem, kdy byly vyvinuty potřebné techniky pro jeho kultivaci a zpracování. Prvním archeologickým pokladem dokazujícím schopnost člověka získávat konopná vlákna je nález keramiky z 10. – 9. tis. př. n. l. na pravěkém sídlišti Jang-ming-šan poblíž Tchaj-Peje v Číně.

Stěny keramiky byly zdobeny otisky konopných provázků a vyhlazeny kamennou palicí používanou na lámání konopných stonků (nedávné nálezy otisků vláken starých více než 25 000 let na jihomoravském pravěkém sídlišti Pavlov I. ale naznačují, že znalost využití a zpracování vláken může být i v Evropě mnohem starší, není ale jisté, zda se v tomto případě jedná o vlákna konopná). Doklady vztahu člověka a konopí nalézáme dále u většiny kultur od Asie přes Afriku, Evropu až po Ameriku. Z konopných vláken, dřevnatého pazdeří, semen i oleje se získávaly především: tětivy luků; rybářské a ptačí sítě; provazy, lana, plachty aj. lodní i horní materiál; oděvy – pracovní i slavnostní; domácí textil; pleny, zavinovačky; plátna pro malíře; rituální a náboženské předměty (kouzelné hůlky, posvátné masti…); sváteční pokrmy; barvy, laky; olej na svícení; stavební materiál; papír a léky.

Zřejmě první psaný lékopis Pen Ts’ao Ching(Kánon bylin Božského zemědělce) sestavil ve 3. tisíciletí př. n. l. mýtický čínský císař Shen Nung(2737 až 2697 př. n. l.). Konopí v něm označil za elixír nesmrtelnosti.

Léčebné vlastnosti konopí byly ale využívány ve všech starověkých říších – Indii, Mezopotámii, Japonsku či Egyptě. Ebersův papyrus, sbírka 877 lékařských receptů z poloviny druhého tisíciletí př. n. l. zmiňuje použití konopného oleje proti vaginálním zánětům. Díky Dioskoridově díle Peri hyles iatrikes(De Materia Medica, 77 n. l.) se konopí pod označenímcannabis stalo součástí lékopisů celého světa.

Konopné potraviny patřily ke stravě obyčejných lidí. Byly z nich připravovány tradiční pokrmy jako oblíbená židovská pochoutka z pražených semen „Tzaddi“ nebo semencová polévka „semientiatka“ vařená v Polsku, Litvě a Lotyšsku tradičně na Tři krále. Semencová kaše bývala běžným jídlem venkovského lidu v Čechách i na Moravě, v některých oblastech Ruska je stále oblíbené semencové máslo. Mniši v Evropě pojídali v některých obdobích denně tři jídla z konopných semen. Podle jednoho z výkladů pojídal Buddha během půstu pod stromem Osvícení jedno konopné semínko denně.

Ušlechtilost konopí byla dlouho podceňována, semenec byl považován za potravu chudiny. Složení konopného oleje je ale jedinečně příznivé pro tvorbu a obnovu buněk v lidském těle a imunitní systém organismu. Venkované, kteří jedli konopnou stravu byli odolnější vůči nakažlivým nemocem. Ještě během 19. století pomohla konopná semínka překonat obyvatelům Austrálie dva rozsáhlé hladomory.

Když je medicína potravou

Donedávna byl semenec v západních zemích považován maximálně za vynikající krmivo pro ptáky. Dnes jsou konopné potravinové doplňky jedním z nejrychleji rostoucích potravinářských trhů na světě (v USA z $1.93 mil. v roce 2005 na $7.7 mil. v roce 2007). Rostoucí zájem o konopné potraviny je podpořen řadou výzkumů, které prokazují optimální složení konopného semene a oleje pro lidskou výživu.

Blahodárné účinky konopných bílkovin a mastných kyselin na lidský organismus zkoumal již ve 30. a 50. letech 20. st. tým prof. Kabelíka z Palackého univerzity v Olomouci. V léčebně tuberkulózy v Jincích aplikoval metodu „léčivé výživy“ založenou na „podávání vhodné posilující, a přesto dietní stravy“ při léčbě dětských pacientů. Konopný edestin zařadil vedle tvarohu, vaječného žloutku a ovesného glutenu mezi nejdůležitější složky léčebné výživy. Stravu děti dostávali 3x denně v malých dávkách v podobě co nejbližší surovému stavu. Tuto výživovou léčbu podstoupilo celkem 26 dětí s následujícím výsledkem:

U všech bylo bez jiných léků nebo léčebných procedur v době většinou velmi krátké docíleno zhojení plicního, resp. žlázového onemocnění, a ve stejně krátké době při pouhých třech denních jídlech, nikterak nadměrně vydatných, dalekosáhlé restituce stavu výživy a tělesného vývoje.“

(Kabelík: Význam konopného semene v therapii tuberkulosy)

Složení konopného semene

Z botanického hlediska je plodem konopí ořech. Obsahuje až 35 % tuků a 25 % lehce stravitelných bílkovin, sacharidy převážně ve formě vlákniny a širokou škálu vitamínů i minerálních látek. Dále vodu, popeloviny, lecitin, fytin a kyselinu cannabidiolovou se silným baktericidním účinkem. Neobsahuje lepek, takže je vhodnou potravinou pro celiatiky.

Bílkovina se v semeni vyskytuje převážně ve formě dobře stravitelného edestinu a albuminu. Edestin je rostlinný protein nejvyšší kvality shodný s bílkovinou lidského těla. Díky tomu je dobře přizpůsobený potřebám buněk. Výjimečný je obsah všech devíti esenciálních aminokyselin v konopné bílkovině a vysoký podíl argininu.

Konopný tuk (olej) je charakteristický vysokým obsahem esenciálních nenasycených mastných kyselin. Obsahuje 50 - 70 % kyseliny linolové (18:2 omega-6), 15 – 25 % kyseliny alfa-linolenové (18:3 omega-3) a 1 – 4 % vzácné kyseliny gama-linolenové (18:3 omega-6). Poměr kyselin řady omega 6 a 3 je pro lidskou výživu velmi důležitý. Zatímco kyseliny linolové přijímáme většinou dostatek, kyseliny linolenové se nám ve stravě často nedostává. V konopném oleji je poměr těchto kyselin přibližně 3 : 1, což je poměr zajišťující správnou funkci metabolismu.

Za studena lisovaný konopný olej je mezi rostlinnými oleji díky svému složení unikátem. Vedle esenciálních mastných kyselin (EMK) obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E (ve formě tokoferolů), fytin (používaný v lékařství při léčbě chudokrevnosti), další antioxidant chlorofyl a lecitin.

Stanovení obsahu MK metodou CGC:

(g/100g ΣMK)

Konopný olej

Palmitová (16:0)

6,38

Palmitolejová (16:1)

0,17

Stearová (18:0)

2,55

Olejová (18:1 Omega 9)

14,58

Linolová (18:2 Omega 6)

54,79

α-linolenová (18:3 Omega 3)

15,87

γ-linolenová (18:3 Omega 6)

3,12

Zdroj: Cannabis Pharma-Derm s.r.o.

Srovnání obsahu mastných kyselin v rostlinných olejích

 (podle Pless – Leson, 1998 a Callaway, 2004)

semeno

Obsah EMK (%)

LK

(%)

LNK

(%)

GLA

(%)

Olejová kyselina

(%)

Stearová kyselina

(%)

konopí

80

50 - 70

15 - 25

1 - 4

10 - 16

2 – 3

len

72

14

58

0

19

4

slunečnice

65

65

0

4

5

sója

63

55

8

0

23

4

Černý rybíz

81

48

13

17

11

1

oliva

8

8

0

76

16

LK – kyselina linolová

LNK – kyselina alfa-linolenová

GLA – kyselina gama-linolenová

Porovnání poměru LK : LNK v rostlinných olejích (Benhaim 2001).

Konopný olej

3:1

Slunečnicový olej

71:1

Lněný olej

1:4

sójový olej

8:1

olivový olej

9:1

kanolový olej

2:1

olej z pšeničných klíčků

10:1

Účinky

Standardní západní strava obsahuje obecně nadbytek tuků, především nasycených mastných kyselin a omega-6 kyselin, což zvyšuje rizika srdečně-cévních onemocnění, autoimunitních onemocnění i rakoviny. Nahrazení potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin (nejčastěji masné a mléčné výrobky) potravinami s vyšším obsahem EMK (např. v podobě za studena lisovaných rostlinných olejů) může pomoci těmto nemocem předcházet a léčit je. Konopné semínko a olej se vzhledem ke složení považují z tohoto hlediska za optimální.

Vláknina významně zvyšuje výživovou hodnotu konopných semen. Pojídání celých semínek podporuje trávení - zamezuje kvasným pochodům a poruchám vyplývajícím z plynatosti, dále brání vzniku toxických látek, zánětu střev a přemnožení nežádoucích bakterií. Zároveň podporuje růst užitečných mikroorganismů a zabraňuje ukládání nežádoucího cholesterolu v krvi. Strava bohatá na vlákninu vyvolává pocit plnosti, což může být využito při boji s obezitou. Díky svým antioxidačním vlastnostem chrání vláknina před rakovinou prsu, střev, prostaty i konečníku, snižuje hrozbu angíny a zánětů, působí proti zadržování vody i vysokému krevnímu tlaku.

Edestin a další bílkoviny obsažené v semenci jsou zodpovědné za produkci hormonů, hemoglobinu, enzymů a bílých krvinek. Jsou zdrojem imunoglobulinu, který podporuje imunitu organismu a pomáhá tak předcházet nemocem. Pozitivní účinky esenciálních kyselin a bílkovin na imunitní systém člověka jsou využívány při léčbě pacientů trpících rakovinou, Parkinsonovou chorobou, AIDS, kardiovaskulárními nemocemi, zakrněním žláz, žlučovými kameny, ledvinovou degenerací, suchou kůží, slabým imunitním systémem, akné a menstruačními problémy. Zařazení omega-3 a omega-6 kyselin do jídelníčku prokazatelně zlepšuje stav dýchacích cest, působí proti vypadávání vlasů, lupence i chudokrevnosti. Konopné semínko dosáhlo pozitivních výsledků také při léčbě Alzheimerovy choroby. Kyselina gama-linolenová zmírňuje (bez vedlejších efektů) příznaky revmatické artritidy. Spolu s vitaminem D zvyšuje vstřebávání vápníku, zlepšuje pevnost kostí a pomáhá předcházet řídnutí kostí. Ekvivalent 15 gramů konopných semen denně významně snižuje problémy spojené s premenstruačním syndromem.

Kyselina glutamová, neurotransmitér, který se v konopném semínku hojně vyskytuje, může zmírnit onemocnění způsobená přílišným stresem.

Nenasycené mastné kyseliny a děti

EMK jsou nezbytné pro zdravý vývoj a růst dítěte. Vědci zdůrazňují nezbytnost a důležitost kojení dětí, a to mimo jiné proto, že mateřské mléko přirozeně obsahuje potřebnou dávku Omega-3 kyselin. Ty hrají zásadní roli při vývoji mozku a zrakového aparátu, také však mohou pomoci předcházet různým onemocněním, např. kandidóze (kvasinkovému syndromu), některým alergiím, emočním poruchám a hyperaktivitě.

 

EMK rovněž přeměňují kyselinu mléčnou (zodpovědnou za bolest svalů po tělesném cvičení) na neškodnou vodu a oxid uhličitý. I proto se konopné potravinové doplňky stávají součástí stravy rekreačních i vrcholových sportovců, kterým umožňují zkrátit čas regenerace.

Konopí v kuchyni

Literatura i etikety produktů popisují chuť konopného semínka jako oříškovou. Podobně za studena lisovaný konopný olej má lahodnou oříškovou chuť s jemnou kyselinou a lehkou bylinnou či zemitou dochutí. Jeho vůně se liší podle použité odrůdy a způsobu zpracování, od jemné travnaté až po ořechovou, barva může přecházet od velmi světlých, zlatavých tónů přes žlutozelenou až sytou zelenou.

Novinky

Konopný den v Rožnově pod Radhoštěm

Vraťme konopí zašlou slávu

KONOPNÝ DEN V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM

v sobotu 28. října oslavíme státní svátek v Rožnově, Bezručova 663, 3. ETÁŽ (budova Stroza) odpolednem přednášek, besed, workshopů, ukázek a ochutnávek

VALAŠSKÁ KONOPA

www.facebook.com/valasskakonopa

 
Beseda v Unhošti

Beseda v Unhošti ve středu 13.9. 2017

 
Pozvánka - Nebovidy

Celý článek...
 

Kontaktní místa

Sídlo Konopa z.s.


Lucemburská 39

130 00  Praha  3


info@konopa.cz

IČO: 69387877

Zeleny kruh

HP-logo

Ekostavivo_logo_web_232x60

YEE_banner