Za odkazem mistra Klika, aneb Provaznictví v Čechách obrazem

provaznictvivcechach

02.03.2012 | TXT: MICHAL RUMAN| RUBRIKA: Historie

„Když se řekne provaz, znamená to v jakéhokoli zemědělské oblasti hlavně postroj pro dobytek, ale u nás, v Jižních Čechách, tolik proslavené rybníkářstvím, to zákonitě i znamená síť a další zařízení pro rybolov… Provaznictví odpradávna provází člověka. V minulosti provazník tedy musel být v každé vesnici, stejně jako kovář, mlynář apod. Toto řemeslo se dědilo z otce na syna i po několik pokolení.“ Nejinak tomu bylo i v Deštné u Jindřichova Hradce, kde se do dnešních dnů zachovala, díky péči posledního z rodu provazníků Karla Klika, ukázka tohoto tradičního řemesla.


Provaznické muzeum Karla Klika v Deštné jsme navštívili spolu s účastnicemi dílny Stavíme s konopím: Konopná Odyssea jednoho slunečného srpnového dne. Pana Klika jsme v muzeu nezastihli. Tento poslední provaznický mistr z rodu Kliků zemřel tento rok na jaře. Muzeum od roku 2008 provozuje město Deštná. Provází nás trošku zachmuřený, ale zapálený průvodce Daniel Fleischmann.

Z výkladu, který je prošpikován ukázkami pracovních postupů, strojů a hejblátek, na kterých jako kdyby se motal sám vesmír, jsme se dozvěděli o tradici provaznictví v Čechách a v Deštné, o provaznických rodech, o různých vláknitých rostlinách, ze kterých se provazy motaly –u  nás to byl hlavně len a konopí. Průvodce si často stýskal na přervání tradice řemesel kolektivizací v 50. letech. Českoslovenští provazníci do té doby patřili ke špičce v oboru, i co se týče strojních inovací. Celá řada vynálezů byla ale s přechodem na centralizovanou výrobu ztracena, jejich autoři je nemohli nikdy plně rozvinout a využít. Nejinak tomu bylo i v Deštné, kde se veškerá provaznická výroba v roce 1953 sdružila do národního podniku Delana.

Jen díky píli a péči pana Klika se povedlo zachovat na 260 exponátů, které nás na chvíli přenesou o století zpět. Nahlédněte spolu s námi do rozmanitého světa provaznického kumštu.

 

Popisky k fotkám ve fotogalerii

01: Len či konopí se lámalo a vochlovalo na trdlicích a vochlích. Provazníkovi se pak ke zpracování přinášela již vyčesaná vlákna.

02: Základní nit se stáčela podobně, jako snová pavouk svá vlákna, nebo se spřádala na kolovratu

03: Délka příze se měřila na lokty pomocí motovidla

04: Příprava ke stáčení provazu

05: U Kliků mohly po rozšíření zastřešených prostor stáčet provazy dlouhé až 30 metrů. Delší provazy se stáčely venku před stavením nebo na ulici

06: Už se to točí. Pomůcka v detailu se nazývá léra, ale také vlk, prase(sviňa), hruška nebo jezdec.

07: Podpis rodu Kliků  - každý provazník měl svůj uzlík, kterým označoval své zboží. Lidé v krámě si tak mohli snadno vybrat.

08: Provaznickou „maturitou“ byla čabraka – zdobený síťový přehoz přes koně užívaný při slavnostních příležitostech. Původně sloužila jako ochrana před mouchami.

09: Zlaté české ručičky vytvořili několik světových vynálezů.

10: Kupte si konopí! (ne, konopný motouz ani šňůra se skutečně nedá kouřit)

11. Pan Klik při tkaní popruhu (http://www.provaznickemuzeum.destna.cz/pages/index.php?pg=obr_detail&img=img_6.jpg&ref=fotogal_4col_per_row&id_fotogal=2&id_popis=17)

Novinky

Zahájení akce 100 kytek

KONOPA z.s.

dovoluje si Vás pozvat na

SNÍDANI S KONOPOU

Setkání členů a příznivců Konopy, široké veřejnosti,

i zástupců tisku a sdělovacích prostředků

při příležitosti  zahájení 18. ročníku

AKCE 100 KYTEK

aneb - pěstujte konopí legálně.

Věděli jste:

- že konopný textil ničí bakterie bez chemie - pomáhá léčit,

- proč měl Prissnitz tak výrazné úspěchy při aplikaci své léčebné metody,

- že potraviny z konopným semínkem jsou zdravější než rybí tuk?

Na SNÍDANI S KONOPOU se dozvíte ještě mnohem více:

- o konopné kuchyni,

- o konopném papíru,

- o stavebnictví s konopím.

Ochutnáte:

- semenec, který není jen zob pro zpěvné ptactvo,

- konopný olej, který není jen pro svícení nebo výrobu fermeže a laků,

- pečivo s konopnou moukou, která je vhodná i pro celiaky,

- konopný protein, který není jen pro koně a kulturisty.

Seznámíte se s nejužitečnější rostlinou minulých i budoucích věků!

V úterý 21. března 2017 od 10 hodin

v sídle Zeleného kruhu, Lublaňská 18 v Praze 2.

Účast laskavě potvrďte mailem na info@konopa.cz  nebo SMS na č. 605 900 530,

prvním 15 ohlášeným účastníkům rezervujeme místo přímo u konopného stolu.

 
VALNÁ HROMADA 2017
Srdečně zveme členy klubu, příznivce a přátele

do salonku Café Kampus, Náprstkova 10, Praha 1

na

výroční zasedání valné hromady Konopy

v sobotu 25. února 2017 od 17.00 hod.

od 17.00 hod. jednání valné hromady - pořad zasedání:
1.- Zahájení, registrace přítomných, volba předsedajícího a zapisovatele
2.- Zpráva o činnosti spolku, + další zprávy (hospodaření, revizní komise atd.)
3.- Schválení změny stanov spolku
4.- Odvolání dosavadních členů výboru spolku
5.- Volba nového výboru, statutárního orgánu spolku
6.- Výhledový plán práce a příprava akcí spolku v r. 2017
7.- Založení pobočného spolku, členské záležitosti
8.- Různé
9.- Usnesení a závěr

Účast potvrďte mailem na info@konopa.cz nebo SMS na 605 900 530 do pondělí 20. 2. 2017.

 
Výsledky soutěží na Cannafestu 2016

Konopa - Cannafest 2016

Iveta Marková

Výsledky soutěží o nejlepší konopný nápoj a nejlepší konopný olej 2016:

Soutěžní přehlídka konopných nápojů se (až na malou výjimku) stala tradiční součástí doprovodného programu mezinárodního veletrhu Cannafest.
Letos odborná porota hodnotila v sobotní části soutěže piva, alkoholické nápoje a nealkoholické nápoje v oddělených kategoriích. Vzorky byly jednotlivým porotcům předkládány anonymně. Tzn. porotci hodnotili chuťové a další senzorické vlastnosti piv, aniž tušili, který výrobce nebo distributor nápoj předkládá. Porota měla nelehkou úlohu, neboť všechny předkládané vzorky byly kvalitní. Potěšil výrok profesionálního someliera, že všechny nápoje byly přírodní, bez jakékoliv umělé příchutě.

Výsledkem hodnocení v kategorii PIVA je:

1. místo - pivo KonoPí, které pro družstvo Zemědruh vaří pivovar Kozlíček
2. místo – Bier-Company GbR z Berlína s pivem Turn
3. místo - Hemp Valley Beer Novopackého pivovaru, letos bylo pivo Extra Strong
Pouhé 2 body dělily v pořadí 4. pivo Sušičák, které vaří Pivovar u Švelchů ze Sušice.

V kategorii ALKOHOLICKÉ NÁPOJE byly uděleny následující ceny:

1. místo – Cannabis-cider, jemně perlivý nápoj firmy Maximal Cannabis
O druhé a třetí místo se dělí Jemnická medovina družstva Zemědruh a Jeníkova Konopka dodaná Janem Pištorou.

 Pořadí v kategorii  NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE:

1. místo – Icemann za konopný nápoj ICE-TEA HUSTEA
Vyrovnanou kvalitu soutěžních nápojů dokazuje další dělené druhé místo a to mezi KaKauKo slovenské firmy SUM a zelený raw drink Stanislava Millera. Tento autor uspěl i se svým proteinovým nápojem s konopným semínkem a páté místo obsadil čajový extrakt firmy Samurai Shot.

V odborné porotě zasedli:
Karel Nečada – pivní someliér z Pivovarského klubu v Karlíně
Michal Ketner – člen Pirátské strany,
Tomáš Rohal – zástupce Prvního pražského Konopnictví – firmy Bohempia
Iveta Marková – členka výboru Konopy z.s.

V neděli odborná porota hodnotila za podobných podmínek

PANENSKÝ KONOPNÝ OLEJ:

1. místo získal Čerstvý konopný olej Dedolej s.r.o.
2. a 3. místo shodně konopný olej Extra Virgin Zelené Země s.r.o. a Čerstvý konopný olej družstva Zemědruh.

Diplomem za účast byl ohodnocen i Panenský konopný olej fy Hemp-Production CZ a Bio konopný olej slovenské firmy SUM.

Obměněné odborné porotě  předsedala Doc.Ing. Marie Hrušková (VŠChT).
Dalšími hodnotiteli byli:
Renata Steinmetzová, (reprezentanka časopisu Kvalitní život a školená gurmánka),
Jan Vít - Trčka (etnolog, k. antropolog, předseda z.s. Konopa)
 Karel Nečada – pivní someliér z Pivovarského klubu v Karlíně
a Mikuláš Ferjenčík – člen Pirátské strany a pražský zastupitel.

Výběr návštěvníků:

Stejné vzorky, které hodnotila porota, ochutnávali i diváci. Podle jejich hlasování byl nejlepší olej ze Zelené Země. Druhý byl olej společnosti SUM a pouhý bod za ním olej družstva Zemědruh. Čtvrté a páté místo opět dělil rozdíl jednoho bodu a to olej Dedolej s.r.o. a Hemp-Production CZ

Jak konstatovala předsedkyně poroty doc. Marie Hrušková, soutěže se vyznačovaly vysokou kvalitou přihlášených olejů.

Všem zúčastněným i hlasujícím, jakož i odborné porotě pod metodickým vedením Marie Hruškové děkujeme. Oceněným blahopřejeme!

 

Kontaktní místa

Sídlo Konopa z.s.


Lucemburská 39

130 00  Praha  3


info@konopa.cz

IČO: 69387877

Zeleny kruh

HP-logo

Ekostavivo_logo_web_232x60

YEE_banner