Za odkazem mistra Klika, aneb Provaznictví v Čechách obrazem

provaznictvivcechach

02.03.2012 | TXT: MICHAL RUMAN| RUBRIKA: Historie

„Když se řekne provaz, znamená to v jakéhokoli zemědělské oblasti hlavně postroj pro dobytek, ale u nás, v Jižních Čechách, tolik proslavené rybníkářstvím, to zákonitě i znamená síť a další zařízení pro rybolov… Provaznictví odpradávna provází člověka. V minulosti provazník tedy musel být v každé vesnici, stejně jako kovář, mlynář apod. Toto řemeslo se dědilo z otce na syna i po několik pokolení.“ Nejinak tomu bylo i v Deštné u Jindřichova Hradce, kde se do dnešních dnů zachovala, díky péči posledního z rodu provazníků Karla Klika, ukázka tohoto tradičního řemesla.


Provaznické muzeum Karla Klika v Deštné jsme navštívili spolu s účastnicemi dílny Stavíme s konopím: Konopná Odyssea jednoho slunečného srpnového dne. Pana Klika jsme v muzeu nezastihli. Tento poslední provaznický mistr z rodu Kliků zemřel tento rok na jaře. Muzeum od roku 2008 provozuje město Deštná. Provází nás trošku zachmuřený, ale zapálený průvodce Daniel Fleischmann.

Z výkladu, který je prošpikován ukázkami pracovních postupů, strojů a hejblátek, na kterých jako kdyby se motal sám vesmír, jsme se dozvěděli o tradici provaznictví v Čechách a v Deštné, o provaznických rodech, o různých vláknitých rostlinách, ze kterých se provazy motaly –u  nás to byl hlavně len a konopí. Průvodce si často stýskal na přervání tradice řemesel kolektivizací v 50. letech. Českoslovenští provazníci do té doby patřili ke špičce v oboru, i co se týče strojních inovací. Celá řada vynálezů byla ale s přechodem na centralizovanou výrobu ztracena, jejich autoři je nemohli nikdy plně rozvinout a využít. Nejinak tomu bylo i v Deštné, kde se veškerá provaznická výroba v roce 1953 sdružila do národního podniku Delana.

Jen díky píli a péči pana Klika se povedlo zachovat na 260 exponátů, které nás na chvíli přenesou o století zpět. Nahlédněte spolu s námi do rozmanitého světa provaznického kumštu.

 

Popisky k fotkám ve fotogalerii

01: Len či konopí se lámalo a vochlovalo na trdlicích a vochlích. Provazníkovi se pak ke zpracování přinášela již vyčesaná vlákna.

02: Základní nit se stáčela podobně, jako snová pavouk svá vlákna, nebo se spřádala na kolovratu

03: Délka příze se měřila na lokty pomocí motovidla

04: Příprava ke stáčení provazu

05: U Kliků mohly po rozšíření zastřešených prostor stáčet provazy dlouhé až 30 metrů. Delší provazy se stáčely venku před stavením nebo na ulici

06: Už se to točí. Pomůcka v detailu se nazývá léra, ale také vlk, prase(sviňa), hruška nebo jezdec.

07: Podpis rodu Kliků  - každý provazník měl svůj uzlík, kterým označoval své zboží. Lidé v krámě si tak mohli snadno vybrat.

08: Provaznickou „maturitou“ byla čabraka – zdobený síťový přehoz přes koně užívaný při slavnostních příležitostech. Původně sloužila jako ochrana před mouchami.

09: Zlaté české ručičky vytvořili několik světových vynálezů.

10: Kupte si konopí! (ne, konopný motouz ani šňůra se skutečně nedá kouřit)

11. Pan Klik při tkaní popruhu (http://www.provaznickemuzeum.destna.cz/pages/index.php?pg=obr_detail&img=img_6.jpg&ref=fotogal_4col_per_row&id_fotogal=2&id_popis=17)

Novinky

Akce 100 kytek 2017

Další informace k "akci 100 kytek" získáte kliknutím na tento odkaz.

________________________________________________________________________

 
Zahájení akce 100 kytek

KONOPA z.s.

dovoluje si Vás pozvat na

SNÍDANI S KONOPOU

Setkání členů a příznivců Konopy, široké veřejnosti,

i zástupců tisku a sdělovacích prostředků

při příležitosti  zahájení 18. ročníku

AKCE 100 KYTEK

aneb - pěstujte konopí legálně.

Věděli jste:

- že konopný textil ničí bakterie bez chemie - pomáhá léčit,

- proč měl Prissnitz tak výrazné úspěchy při aplikaci své léčebné metody,

- že potraviny z konopným semínkem jsou zdravější než rybí tuk?

Na SNÍDANI S KONOPOU se dozvíte ještě mnohem více:

- o konopné kuchyni,

- o konopném papíru,

- o stavebnictví s konopím.

Ochutnáte:

- semenec, který není jen zob pro zpěvné ptactvo,

- konopný olej, který není jen pro svícení nebo výrobu fermeže a laků,

- pečivo s konopnou moukou, která je vhodná i pro celiaky,

- konopný protein, který není jen pro koně a kulturisty.

Seznámíte se s nejužitečnější rostlinou minulých i budoucích věků!

V úterý 21. března 2017 od 10 hodin

v sídle Zeleného kruhu, Lublaňská 18 v Praze 2.

Účast laskavě potvrďte mailem na info@konopa.cz  nebo SMS na č. 605 900 530,

prvním 15 ohlášeným účastníkům rezervujeme místo přímo u konopného stolu.

 
VALNÁ HROMADA 2017
Srdečně zveme členy klubu, příznivce a přátele

do salonku Café Kampus, Náprstkova 10, Praha 1

na

výroční zasedání valné hromady Konopy

v sobotu 25. února 2017 od 17.00 hod.

od 17.00 hod. jednání valné hromady - pořad zasedání:
1.- Zahájení, registrace přítomných, volba předsedajícího a zapisovatele
2.- Zpráva o činnosti spolku, + další zprávy (hospodaření, revizní komise atd.)
3.- Schválení změny stanov spolku
4.- Odvolání dosavadních členů výboru spolku
5.- Volba nového výboru, statutárního orgánu spolku
6.- Výhledový plán práce a příprava akcí spolku v r. 2017
7.- Založení pobočného spolku, členské záležitosti
8.- Různé
9.- Usnesení a závěr

Účast potvrďte mailem na info@konopa.cz nebo SMS na 605 900 530 do pondělí 20. 2. 2017.

 

Kontaktní místa

Sídlo Konopa z.s.


Lucemburská 39

130 00  Praha  3


info@konopa.cz

IČO: 69387877

Zeleny kruh

HP-logo

Ekostavivo_logo_web_232x60

YEE_banner