Konopí - důležitá část lidské stravy

konopi-dleita-ast-lidske-stravy

Celé semeno
Celé semeno obsahuje asi  25% proteinů, 30% sacharidů, 15% vlákniny, caroten, fosfor, draslík, hořčík, síru, vápník, železo a zinek, jakož i vitamíny E, C, B1, B2, B3 a B6. Konopné semeno je jedním z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin s dokonalým poměrem Omega-6 kyseliny linolové a Omega-3 kyseliny linolenové, které jsou dobré pro posílení imunitního systému. Je také zdrojem kyseliny gama-linolenové, která je jinak dostupná pouze ve speciálních olejích jako např. v oleji z brutnáku. Celá semena se dávají do muesli tyčinek, sušenek a kaší nebo se mohou konzumovat samotná pražená nebo je možné je vařit s kávou či pivem. Také divocí a domácí ptáci milují konopná semínka.

Loupané konopné semeno
Odstraněním vnější slupky konopného semínka získáme krásný ořech, který můžeme použít v různých variantách jako potravinu - lze jej dávat do tyčinek, sušenek, udělat z něj konopné máslo, ochutit jím chipsy, těstoviny tortilly i hummus. Jeho chuť je ořechová a je možné jej použít na ozdobu čehokoliv. Loupaná konopná semínka lze opražit s kořením nebo je jíst jen tak.


Konopný olej
V konopném semínku je  30% oleje, který má nízký obsah nasycených tuků. Konopný olej pomáhá snižovat cholesterol a posiluje kardiovaskulární systém. Má příjemně oříškovou chuť. Přidává se do omáček, másla, salátových dressinků, koření a pesta. Výroba konopného oleje začíná sušením semínek, které má zabránit klíčení. Potom jsou semínka lisována a okamžitě plněna do lahví za nepřítomnosti kyslíku. Konopný olej je citlivý a měl by být uchováván v chladu, temnu a uzavřených nádobách. 


Semenná mouka a semenný koláč
Vnitřek konopného semínka je také vysoce výživný a mnohostranně použitelný jako semenná „mouka“ a dá se z něho udělat konopné mléko, sýr, bezmléčná zmrzlina, burgry a všechno možné, co člověka napadne. Vedlejším produktem lisování konopného semene na olej je „semenný koláč“ – bohatý na aminokyseliny, který lze rozdrtit do krmiva zvířatům nebo rozemlít na mouku k pečení chleba, těstovin nebo koláčů.


Napříč dějinami se konopí používalo jako výživná složka v potravě mnoha kultur na celém světě. V Asii se pražená semínka jedí jako lehká přesnídávka, třeba jako popcorn. V Rusku používali zemědělci konopné máslo jako koření. V Polsku se konopné semínko dává do svátečních sladkostí. Konopné semínko jedli Australané během dvou hladomorů v 19. století. Nejznámější osobou, která se živila konopným semínkem, byl samotný Buddha, který ho jedl během půstu, v němž došel osvícení. 

A jak se k těmto produktům český člověk dostane? Některé prodejny se zdravou výživou už prodávají konopný olej. Semínka i vysoce kvalitní olej je také možné pořídit přes internet a to na: www.biosfera.cz.

Článek je převzatý z www.votehemp.com.

Novinky

Konopný den v Rožnově pod Radhoštěm

Vraťme konopí zašlou slávu

KONOPNÝ DEN V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM

v sobotu 28. října oslavíme státní svátek v Rožnově, Bezručova 663, 3. ETÁŽ (budova Stroza) odpolednem přednášek, besed, workshopů, ukázek a ochutnávek

VALAŠSKÁ KONOPA

www.facebook.com/valasskakonopa

 
Beseda v Unhošti

Beseda v Unhošti ve středu 13.9. 2017

 
Hempoint čeká na pomocníky

 

Kontaktní místa

Sídlo Konopa z.s.


Lucemburská 39

130 00  Praha  3


info@konopa.cz

IČO: 69387877

Zeleny kruh

HP-logo

Ekostavivo_logo_web_232x60

YEE_banner