Léčebné konopí v lékárnách nesmí být záminkou pro kriminalizaci samopěstitelů

Tisková zpráva o. s. Konopa, 4. 5. 2012

Občanské sdružení Konopa se staví na stranu pacientů, kteří se nechtějí stát závislí na státem distribuovaném konopí.

Občanské sdružení Konopa je od počátku aktivním účastníkem probíhajícího legislativní procesu, který má za cíl zpřístupnit pacientům léčebné konopí. Stálo u zrodu petiční akce Léčebné konopí a aktivně zasahuje i do připomínkových řízení k připravované změně zákona.

Iniciativu od počátku chápeme jako možnost, jak k těžce nemocným pacientům dostat léčebné konopí legálně, tak, aby se ve své nemoci nemuseli bát nejen o své zdraví, ale také případné represe. Zároveň jsme kontrolované pěstování a distribuci vnímali jako významný zdroj osvěty mezi lékařskou obcí a krok vpřed ve výzkumu použití různých odrůd marihuany pro léčbu různých onemocnění.“ uvádí k aktivitě o. s. Konopa členka petičního výboru a místopředsedkyně Konopy Hanka Gabrielová.

Naše podpora petici za léčebné konopí a probíhajícímu legislativnímu procesu trvá i nadále. Důrazně se ale stavíme proti represi samopěstitelů, jak byla avizována národním protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem a ředitelem protidrogové centrály plukovníkem Frydrychem.“ upozorňuje předseda Konopy Michal Ruman.

Postoj o. s. Konopa odráží postoj mnoha pacientů, u kterých konopí z lékáren nemůže přes svou kontrolovanou kvalitu zastoupit konopí pěstované jimi samými nebo jejich blízkými. Zkušenosti ukazují, že onemocnění a jejich průběh je vždy významně ovlivněn osobností pacienta a v domácích podmínkách pěstovaná marihuana je v mnoha případech tím nejúčinnějším a zároveň nejšetrnějším a nejlevnějším lékem, který si pacient může opatřit.

Proč v lepším případě zatěžovat státní pokladnu výdaji na pokrytí léčby konopím, v horším případě přenášet tyto náklady na pacienty, když si tito mohou svůj lék obstarat stejně dobře sami?“ ptá se předseda sdružení Michal Ruman. „Vždyť pěstování rostlin konopí pro vlastní potřebu nevykazuje společenskou nebezpečnost a může být samo o sobě účinnou léčebnou kůrou!“ dodává.

O. s. Konopa tedy v probíhajícím legislativním řízení bude hájit zavedení kontrolovaného pěstování léčebného konopí a jeho distribuci skrze lékárny potřebným, zároveň se zachováním či prohloubením možnosti samopěstitelství. „Současná legislativní úprava, kdy je pěstování pěti rostlin lkonopí a držení 15 gramů marihuany přestupkem, sice spolu s rozhodnutími soudů omezuje perzekuci pacientů na únosnou mez, zároveň z nich ale stále činí kriminálníky. Zákonodárci i státní orgány by si měli jasně stanovit hranici nebezpečnosti jejich jednání pro společnost a podle toho upravit zákon tak, aby si lidé, kteří konopí potřebují, mohli tuto vzácnou rostlinu pěstovat skutečně beze strachu.“ uzavírá za občanské sdružení Konopa jeho předseda Michal Ruman.

Kontakty:

Michal Ruman – předseda sdružení

Hana Gabrielová – místopředsedkyně a agroporadkyně

www.konopa.cz

Petice Léčebné konopí, www.lecebnekonopi.cz

Výsledky soutěží na Cannafestu 2016

Konopa - Cannafest 2016

Iveta Marková

Výsledky soutěží o nejlepší konopný nápoj a nejlepší konopný olej 2016:

Soutěžní přehlídka konopných nápojů se (až na malou výjimku) stala tradiční součástí doprovodného programu mezinárodního veletrhu Cannafest.
Letos odborná porota hodnotila v sobotní části soutěže piva, alkoholické nápoje a nealkoholické nápoje v oddělených kategoriích. Vzorky byly jednotlivým porotcům předkládány anonymně. Tzn. porotci hodnotili chuťové a další senzorické vlastnosti piv, aniž tušili, který výrobce nebo distributor nápoj předkládá. Porota měla nelehkou úlohu, neboť všechny předkládané vzorky byly kvalitní. Potěšil výrok profesionálního someliera, že všechny nápoje byly přírodní, bez jakékoliv umělé příchutě.

Výsledkem hodnocení v kategorii PIVA je:

1. místo - pivo KonoPí, které pro družstvo Zemědruh vaří pivovar Kozlíček
2. místo – Bier-Company GbR z Berlína s pivem Turn
3. místo - Hemp Valley Beer Novopackého pivovaru, letos bylo pivo Extra Strong
Pouhé 2 body dělily v pořadí 4. pivo Sušičák, které vaří Pivovar u Švelchů ze Sušice.

V kategorii ALKOHOLICKÉ NÁPOJE byly uděleny následující ceny:

1. místo – Cannabis-cider, jemně perlivý nápoj firmy Maximal Cannabis
O druhé a třetí místo se dělí Jemnická medovina družstva Zemědruh a Jeníkova Konopka dodaná Janem Pištorou.

Pořadí v kategorii  NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE:

1. místo – Icemann za konopný nápoj ICE-TEA HUSTEA
Vyrovnanou kvalitu soutěžních nápojů dokazuje další dělené druhé místo a to mezi KaKauKo slovenské firmy SUM a zelený raw drink Stanislava Millera. Tento autor uspěl i se svým proteinovým nápojem s konopným semínkem a páté místo obsadil čajový extrakt firmy Samurai Shot.

V odborné porotě zasedli:
Karel Nečada – pivní someliér z Pivovarského klubu v Karlíně
Michal Ketner – člen Pirátské strany,
Tomáš Rohal – zástupce Prvního pražského Konopnictví – firmy Bohempia
Iveta Marková – členka výboru Konopy z.s.

V neděli odborná porota hodnotila za podobných podmínek

PANENSKÝ KONOPNÝ OLEJ:

1. místo získal Čerstvý konopný olej Dedolej s.r.o.
2. a 3. místo shodně konopný olej Extra Virgin Zelené Země s.r.o. a Čerstvý konopný olej družstva Zemědruh.

Diplomem za účast byl ohodnocen i Panenský konopný olej fy Hemp-Production CZ a Bio konopný olej slovenské firmy SUM.

Obměněné odborné porotě  předsedala Doc.Ing. Marie Hrušková (VŠChT).
Dalšími hodnotiteli byli:
Renata Steinmetzová, (reprezentanka časopisu Kvalitní život a školená gurmánka),
Jan Vít - Trčka (etnolog, k. antropolog, předseda z.s. Konopa)
 Karel Nečada – pivní someliér z Pivovarského klubu v Karlíně
a Mikuláš Ferjenčík – člen Pirátské strany a pražský zastupitel.

Výběr návštěvníků:

Stejné vzorky, které hodnotila porota, ochutnávali i diváci. Podle jejich hlasování byl nejlepší olej ze Zelené Země. Druhý byl olej společnosti SUM a pouhý bod za ním olej družstva Zemědruh. Čtvrté a páté místo opět dělil rozdíl jednoho bodu a to olej Dedolej s.r.o. a Hemp-Production CZ

Jak konstatovala předsedkyně poroty doc. Marie Hrušková, soutěže se vyznačovaly vysokou kvalitou přihlášených olejů.

Všem zúčastněným i hlasujícím, jakož i odborné porotě pod metodickým vedením Marie Hruškové děkujeme. Oceněným blahopřejeme!

Konopa - zóna dílen na Cannafestu

Cannafest 2016 - ani letos nebude chybět KONOPA - zóna dílen.

Konopa připravuje nejen zajímavé ukázky řemeslného i domáckého zpracování všech konopných materiálů, ale i novinky. Letos uvidíte a při troše štěstí také ochutnáte něco zcela nového podle zcela starých receptur.

Program ukázek, dílen a soutěží budeme uveřejňovat postupně, jak budeme mít potvrzenou účast mistrů či lektorů.

Tradiční soutěžní přehlídky o nejlepší konopné pivo nejchutnější konopný nápoj a o nejkvalitnější konopný olej budouvyhodnocovány bezprostředně po degustacích.

Konopí jako krok k potravinové soběstačnosti

Možnosti nových cereálních a bezlepkových potravin v regionálním kontextu

je téma projektu Konopy, který podpořilo svým grantem Ministerstvo zemědělství ČR v rámci programu

Udržitelný rozvoj, ochrana spotřebitele,  bezpečnost a kvalita potravin.

Celý článek...

YEE