Půdy zasažené povodněmi je možné vyčistit pomocí konopí

Tisková zpráva o. s. Konopa, 19. 6. 2013, České Budějovice

Velká voda zasáhla opět Českou republiku a charitativní spolky, sdružení i postižení lidé mají plné ruce práce obnovit život v zatopených oblastech. Trochu v pozadí se ocitá problematika zemědělců, kteří přišli o úrodu a ještě musí řešit dekontaminaci zaplavených polí.  Řešením mohou být rostliny, které mají schopnost dekontaminovat půdu od toxických látek a reziduí. Jednou z takových rostlin je konopí.

Naše pozornost se v současné době soustředí hlavně na odstraňování povodňových škod v zatopených oblastech a obnovu obydlí. Jedním z problémů, které povodně přinášejí, je také kontaminace orné půdy splašky z kanalizací a čistíren odpadních vod či uhynulých zvířat. Takováto půda by již neměla sloužit k pěstování potravin ani krmiv pro hospodářská zvířata. S jejím vyčištěním mohou pomoci speciální rostliny, které mají schopnost vázat z půdy některé chemické sloučeniny a prvky, např. těžké kovy, pesticidní rezidua či radioaktivní materiály. Jednou z takových rostlin je i konopí.

Hospodářské odrůdy konopí setého, u nás známé jako technické konopí, v ČR umožnil pěstovat zákon 167/98 Sb, který ukládá pěstitelům konopí ohlašovací povinnost, v podstatě stejnou jako u pěstování máku. Českým zemědělcům tedy dnes nic nebrání konopí pěstovat. V současnosti se u nás každoročně zaseje necelých 300 ha konopí, a to především pro produkci potravinářských semen. V případě setí konopí pro dekontaminaci půd se nabízí tzv. nepotravinářské využití konopí – tedy pěstování pro produkci technických vláken používaných například při výrobě papíru, geotextilií na zpevňování svahů kolem cest či k výrobě biokompozitů využitelných v automobilovém průmyslu, příp. k produkci energetické biomasy a bioplynu.

Dr. Tomáš Vaněk,, vedoucí Laboratoře rostlinných biotechnologií UEB Akademie věd ČR, potvrzuje: „Konopí bylo a je na našem pracovišti dlouhodobě studováno pro dekontaminaci půd a odpadních vod, například v rámci  projektu MŠMT „2B08058  EFEKTIVNÍ VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH ROSTLIN PRO REKULTIVACI A ASANACI DEVASTOVANÝCH OBLASTÍ“  a pro tyto účely se plně osvědčilo[1].“

Osvědčilo  se i při rekultivaci výsypek hnědouhelných dolů v severních Čechách[2] a široce se uplatňuje také při odstraňování následků černobylské jaderné katastrofy,“ sděluje k problematice agroporadkyně o.s. Konopa Hana Gabrielová.

Konopí je zároveň rostlinou, která zlepšuje strukturu půdy, zvyšuje její absorpční schopnost, tedy nasákavost, dokáže potlačit růst plevelů a připravit podmínky pro zdravý růst následných plodin.“ doplňuje předseda o. s. Konopa Michal Ruman.

Ing. Lukáš Kaplan z fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU k tomu dodává: „Čím dál více se z pěstované kukuřice v ČR nestává plodina ale komodita. Její pěstování může vyvolávat řadu otázek s ohledem na erozi půdy či řazení v osevních postupech. Při pěstování konopí můžeme ale využít nejen jeho sanitární účinky na zemědělskou půdu, ale i možnosti produkce bioplynu. V současné době se ověřují fytoremediační účinky konopí i na ČZU v Praze, a to na půdě znečištěné především olovem, kadmiem a zinkem. Zároveň se ověřují další alternativní možnosti využití této rostliny, právě třeba k produkci bioplynu.“

Občanské sdružení Konopa se více než deset let zabývá návratem konopí do českého hospodářství. Zájemcům o jeho využití při odstraňování následků či prevenci povodní i jako alternativní plodiny s širokým uplatněním, nabízí odborné agrotechnické poradenství a kontaktní servis. Obracet se mohou přímo na agroporadkyni Konopy Hanu Gabrielovou na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript či telefonním čísle 777 02 70 12.

Velká voda nás opět po několika letech přivádí k zamyšlení, jak že to hospodaříme na té naší zemi. Začíná se nahlas hovořit o významu, který mají nemeliorované toky, mokřady, smíšené lesy, meze, louky a další přirozené krajinné prvky pro zadržování vody v krajině. Jejich obnovování a tvorba, na rozdíl od jejich ničení trvá několik let, někdy i desetiletí či staletí. Tisíce let je potřeba také na to, aby se vytvořila byť jen malá vrstva úrodné půdy. Půdy, kterou nám i vlivem špatného hospodaření každoročně z polí odplavují deště do potoků a řek. Ta stejná půda nám teď po povodních zůstává jako vzpomínka ve sklepích či obývácích.

Kontakty:

Případní zájemci o využití výsledků projektů Laboratoře rostlinných biotechnologií Ústavu experimentální botaniky AVČR se mohou kdykoliv obracet na

web: www.konopa.cz

[1]    Š. Petrová, D. Benešová, P. Soudek, T. Vanĕk: Enhancement of metal(loid)s phytoextraction by Cannabis sativa L. Journal of Food Agriculture & Environment 10(1), 631-641, 2012

[2]

Akce 100 kytek 2017

Další informace k "akci 100 kytek" získáte kliknutím na tento odkaz.

________________________________________________________________________

Zahájení akce 100 kytek

KONOPA z.s.

dovoluje si Vás pozvat na

SNÍDANI S KONOPOU

Setkání členů a příznivců Konopy, široké veřejnosti,

i zástupců tisku a sdělovacích prostředků

při příležitosti  zahájení 18. ročníku

AKCE 100 KYTEK

aneb - pěstujte konopí legálně.

Věděli jste:

- že konopný textil ničí bakterie bez chemie - pomáhá léčit,

- proč měl Prissnitz tak výrazné úspěchy při aplikaci své léčebné metody,

- že potraviny z konopným semínkem jsou zdravější než rybí tuk?

Na SNÍDANI S KONOPOU se dozvíte ještě mnohem více:

- o konopné kuchyni,

- o konopném papíru,

- o stavebnictví s konopím.

Ochutnáte:

- semenec, který není jen zob pro zpěvné ptactvo,

- konopný olej, který není jen pro svícení nebo výrobu fermeže a laků,

- pečivo s konopnou moukou, která je vhodná i pro celiaky,

- konopný protein, který není jen pro koně a kulturisty.

Seznámíte se s nejužitečnější rostlinou minulých i budoucích věků!

V úterý 21. března 2017 od 10 hodin

v sídle Zeleného kruhu, Lublaňská 18 v Praze 2.

Účast laskavě potvrďte mailem na info@konopa.cz  nebo SMS na č. 605 900 530,

prvním 15 ohlášeným účastníkům rezervujeme místo přímo u konopného stolu.

VALNÁ HROMADA 2017
Srdečně zveme členy klubu, příznivce a přátele

do salonku Café Kampus, Náprstkova 10, Praha 1

na

výroční zasedání valné hromady Konopy

v sobotu 25. února 2017 od 17.00 hod.

od 17.00 hod. jednání valné hromady - pořad zasedání:
1.- Zahájení, registrace přítomných, volba předsedajícího a zapisovatele
2.- Zpráva o činnosti spolku, + další zprávy (hospodaření, revizní komise atd.)
3.- Schválení změny stanov spolku
4.- Odvolání dosavadních členů výboru spolku
5.- Volba nového výboru, statutárního orgánu spolku
6.- Výhledový plán práce a příprava akcí spolku v r. 2017
7.- Založení pobočného spolku, členské záležitosti
8.- Různé
9.- Usnesení a závěr

Účast potvrďte mailem na info@konopa.cz nebo SMS na 605 900 530 do pondělí 20. 2. 2017.

Zeleny kruh

HP-logo