Ostatní recepty

ostatni-recepty

Zdravím Vás, mé jméno je Květa a budu Vaší průvodkyní světem kulinářských zázraků v rubrice Vaříme s konopím. Nabízet Vám zde budu své vlastní recepty, nashromážděné během let, které jsem upravila speciálně pro tento časopis. Abyste rozuměli – kuchařkou jsem byla snad odjakživa. Už jako malá jsem se nejraději motala v kuchyni a i když ostatní děvčata vyrážela na zábavu, já trávila večery u plotny. Sama se svojí umouňenou zástěrou, ale šťastná. A ani později když jsem se vdala, nikdo proti mojí kuchařské vášni nic nenamítal; proč taky? Velká změna přišla až po revoluci. Nejen proto, že nám vrátili dům po dědečkovi kde byla prostorná kuchyně par excellence, ale hlavně proto, že se otevřely hranice a já mohla poznávat svět dobrot z ciziny. Tehdy jsem ale ještě netušila, že tu největší dobrotu mi přiveze můj syn z Holandska. A tak jsem poznala konopí. Ne že bych ze začátku nebyla nedůvěřivá. Přeci jenom se to nesmělo a člověka by taky mohli zavřít; v televizi to vídáte pořád. Ale já vždycky říkala, že zkusit se má všechno a zvědavost u mě nakonec zvítězila. A dobře jsem udělala! Jediné čeho dnes lituji je, že jsem to nepoznala když jsem byla mladší. To bych snad v té kuchyni i spala. Konopí, milí přátelé, to je bylina vpravdě kouzelná. A pokud už Vás do té kuchyně ani tohle nedostane, najděte si někoho koho ano. Nebudete litovat. Dobrou chuť.


KONOPNÉ MLÉKO

Jedním ze způsobů jak z konopného semínka získat jednoduše jeho hodnoty je příprava konopného mléka. Představuje velmi výživnou a chutnou alternativu k ostatním rostlinným mlékům pro vegany a osoby alergické na mléko. Je navíc ideální pro ty, kterým vadí pevná slupka konopného semínka. Lze jej vyrobit z neloupaných i loupaných semínek, loupaná však již neklíčí a mléko tedy není tak „živé“.

Postup

  1. Semínka propláchněte vodou a poté je v ní nechte namočené přes noc, případně celý den. Pokud je necháte klíčit v pokojové teplotě tak jim v průběhu klíčení i vyměňte vodu. Semínka jsou připravená k dalšímu zpracování když začnou praskat a objeví se bílé klíčky.
  2. Pak semínka přeceďte, propláchněte, a mixujte s vodou v poměru 1 díl semínek na 1,5-2 díly vody. Mixujte na vysoký výkon, až zbude jen bílé „mléko“ a slupky a poté přeceďte přes jemné síto. Mléko můžete dále dochutit medem, javorovým sirupem nebo ho dále mixovat s čerstvým či sušeným ovocem v lahodné koktejly. Nutričně jej ohodnotíte přidáním hrsti plodů GOJI.
  3. Mléko vydrží v lednici 2-3 dny, ale nejlepší je začerstva.

VÁNOČNÍ CUKROVÍ:

GANJA-SKOŘICOVÉ HVĚZDIČKY

Co potřebujeme?

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 6 g legrace
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 3 kapky hořkomandlového oleje
  • 1 polévková lžíce skořicového prášku
  • 2 vaječné bílky
  • 2 špetky soli
  • 200 g mletého cukru
  • 275–325 g pražených mandlí nebo oříšků a konopná semínka, vše rozemleté na

prášek, pražené mandle míchané s mletým cukrem na uválení

Doporučené množství:

6 g legrace na 120 hvězdiček (tj. 0,05 g na

hvězdičku)

Postup

  1. Dejte dvě polévkové lžíce másla na pánev a lehce poduste legraci s vanilkovým cukrem nad malým plamenem. Poté smíchejte s kořením a nechejte zchladnout.
  2. Ušlehejte vaječné bílky se dvěma špetkami soli a trochou mletého cukru. Směs musí být dostatečně hustá, asi tak, že v ní nůž nechá trvalou stopu. Nechejte si alespoň dvě polévkové lžíce na ozdobení hvězdiček.
  3. Nyní smíchejte směs s mletými oříšky a semínky, přidávejte v závislosti na konzistenci. Rozehřejte troubu na 120 stupňů. Posypte válecí plochu mandlovo-cukrovým práškem a uválejte těsto asi půl cm tlusté. Vykrájejte z něj hvězdičky a poskládejte je na pečící papír. Potřete hvězdičky extra šlehanými bílky. Pokud není směs dost jemná, přidejte malinko vody.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 20–30 minut.

Konopný štrůdl

Doporučené množství bylinek:
5 g pro 14-16 porcí
0,3 g pro 1 porci
Ingredience na těsto:
25 g cukru
1 vejce
50 ml smetany
1 kávová lžička vanilkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
špetka soli
200 g mouky
Ingredience na náplň:
1 kg jablek (ideálně odrůda „Boskop“)
80 g másla
5 g jemně nadrcených  bylinek bez stonků (potentního indooru; při použití outdooru možno více)
80 g osmahnuté strouhanky
50 g rozinek naložených v rumu
40 g mandlí, nasekaných a osmahnutých
75 g rozpuštěného másla
150 g cukru, smíchaného s kávovou lžičkou práškové skořice

Smíchejte cukr, vejce, smetanu a koření, poté přidejte mouku. Zadělejte těsto. Zakryté nechte odstát asi 30 minut na chladném místě. Mezitím oloupejte jablka, vykrojte a nakrájejte na tenké plátky (nejlépe škrabkou na jablka). Rozpusťte máslo a lehce v něm poduste bylinky. Přidejte osmahnutou strouhanku, vše promíchejte a nechte vychladnout. Do strouhankové směsi přidejte jablka a opatrně promíchejte. Nyní by těsto mělo být dobré a napnuté. Mělo by mít pokojovou teplotu a být připraveno na nejnáročnější část, natahování. Na stůl položte velkou kuchyňskou utěrku a rovnoměrně ji posypte moukou. Položte na ni těsto a roztáhněte ho hezky do délky. Použijte dřevěný váleček a rozválcujte těsto do dlouhého a širokého pruhu. Pokračujte dál, dokud těsto není tenké a můžete na něj dát náplň. Nyní rozprostřete náplň na těsto a nechte na obou koncích volný malý proužek. Posypte rumovými rozinkami a restovanými mandlemi. Štrůdl zarolujete pomocí utěrky: zvedněte ji a těsto zarolujte kolem náplně. Pomocí utěrky pak dejte štrůdl na pekáč pokrytý listem pečicího papíru. Troubu předehřejte na 220°C. Potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud není těsto křupavé. Znovu potřete máslem. Pak posypte skořicovým cukrem a vychutnejte za tepla. Pro mlsné jazýčky doporučujeme přidat vanilkovou polevu nebo zmrzlinu.

Řízky s konopnými semínky

Ingredience:
4 kuřecí prsní řízky
2 šálky strouhanky
1 šálek konopných semínek
2-3 vejce
2 lžíce mouky
sůl, pepř
slunečnicový, arašídový nebo řepkový olej

Našlehejte vejce a dejte ho stranou. Smíchejte strouhanku a konopná semínka a dejte je stranou. Omyjte kuřecí prsa a osušte papírovou utěrkou. Dejte kuřecí prsa do plastového pytlíku nebo mezi listy voskového papíru a naklepte paličkou na maso. Namočte kuře v mouce smíchané se solí a pepřem, poté ve vajíčku a nakonec ve směsi strouhanky a konopných semínek. Předehřejte troubu na 180°C. Rozpalte olej na pánvi a osmahněte řízky do zlatohněda. Přeneste je na žáruvzdorné mísy a dokončete přípravu pečením v troubě dalších 12 minut. Podávejte s bramborem, rýží nebo těstovinami.

Konopný sýr

Nevěřili byste, že z konopí lze udělat i sýr. Ano, lze, a zde se dočtete, jak na to.

Ingredience pro přípravu 1 šálku:
3 šálky horké vody
1 šálek konopných semínek
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička kmínu

Teplou vodu a konopná semínka dejte do mixéru a šlehejte aspoň 3 minuty na kaši. Přeceďte přes jemné síto. Pevné částice vyhoďte. Konopné mléko, sůl a kmín dejte na pánev a přiveďte k mírnému varu. Během varu začne mléko tvarohovatět. Pokračujte, dokud se nevypaří většina tekutiny. Opět přeceďte přes jemné síto. Tvarohovitou hmotu skrz ně protlačte. Až bude hmota zcela suchá, zabalte ji do plastového obalu a dejte do nádoby. Zatěžkejte něčím těžkým, aby se tvaroh stlačil. Nechte v chladničce minimálně 24 hodin.

Konopné palačinky

Recept je velmi jednoduchý na přípravu, obzvlášť lahodné je podávat s javorovým sirupem.

Ingredience:
500 ml mouky
100 ml konopné mouky
1 lžíce prášku do pečiva
2 menší vejce
¼ lžíce soli
trochu mléka nebo vody, pokud je směs příliš hustá

Smíchejte všechny suché ingredience a přidejte vejce a jogurt. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu mléka nebo vody. Nechte 10 minut odstát. Nalijte olej na pánvičku a rozehřejte. Nalijte cca 1 sběračku směsi. Až se začnou tvořit bubliny, otočte. Stejně jako u normálních palačinek. Hotové palačinky potřete javorovým sirupem, džemem, nebo přidejte kousky čerstvého ovoce. Ozdobte šlehačkou. Delikatesa!

Novinky

Konopný den v Rožnově pod Radhoštěm

Vraťme konopí zašlou slávu

KONOPNÝ DEN V ROŽNOVĚ POD RADHOŠTĚM

v sobotu 28. října oslavíme státní svátek v Rožnově, Bezručova 663, 3. ETÁŽ (budova Stroza) odpolednem přednášek, besed, workshopů, ukázek a ochutnávek

VALAŠSKÁ KONOPA

www.facebook.com/valasskakonopa

 
Beseda v Unhošti

Beseda v Unhošti ve středu 13.9. 2017

 
Hempoint čeká na pomocníky

 

Kontaktní místa

Sídlo Konopa z.s.


Lucemburská 39

130 00  Praha  3


info@konopa.cz

IČO: 69387877

Zeleny kruh

HP-logo

Ekostavivo_logo_web_232x60

YEE_banner